Verbeter de akoestiek in huis

Nu we meer thuiswerken zal het vaker opvallen dat de akoestiek in huis niet altijd even goed is. Een paar tips om de akoestiek thuis te verbeteren.

Akoestiek verbeteren
Hoofdpijn, vermoeidheid of concentratieproblemen spelen vaak op als de akoestiek in huis of op kantoor niet goed is. Gesprekken van verschillende collega’s of huisgenoten galmen door de ruimte. Tel daar het geluid bij op van een koffiemachine die verse bonen maalt tot rinkelende telefoons en de kakofonie is compleet. Storende achtergrondgeluiden kun je niet altijd voorkomen, maar je kunt gelukkig wél wat doen aan de inrichting en indeling van je huis en werkplek. Harde en gladde oppervlakten versus zachte en stoffen materialen.

Strakke designs zijn heel mooi, maar minder geschikt voor de akoestiek.

Over het algemeen geldt: harde en gladde oppervlakten zoals gestuukte muren, PVC-vloeren of leren banken zorgen voor het weerkaatsen van geluid en een storende echo. Zachte, stoffen materialen zoals gordijnen, hoogpolige vloerkleden of kussens absorberen geluid en verbeteren de akoestiek. Hoe ziet jouw huis eruit: Heb je hoge plafonds, is de ruimte groot en zijn de muren kaal? Heb je leren banken en hoge raampartijen zonder bekleding? Dan kun je veel winst boeken met het aanpassen van je inrichting. Voeg dus vooral meer stoffen materialen toe.

 

Akoestische panelen
Naast het toevoegen van meer geluidsabsorberende materialen kun je de muren verfraaien met mooie akoestische én decoratieve wandpanelen. Je kunt ze kant en klaar kopen, maar ook je eigen favoriete afbeeldingen laten printen. Is je plafond hoog? Dan zijn er ook verschillende systemen en oplossingen om de galm te verminderen. Heb je een grote ruimte? Splits deze dan op in gezellige hoekjes met een boekenkast of een leuk scherm. Door de ruimte op te splitsen kun je de geluidsgolven onderbreken en dat draagt ook weer bij aan de akoestiek.

Haal meer planten in huis
Wist je dat planten geluid ook kunnen verzachten? Het schijnt zelfs zo te zijn, dat ze vooral geluid absorberen tussen de 500 en 2000 Hz, en dat is precies het gebied waar tonen in spraak liggen. Snel wat planten in huis halen dus. Overigens gaat het vooral op voor planten met grote bladeren en is het meest effectief als je ze tegen de muur of in een hoek plaatst.

Win-win situatie
Zoek online bijvoorbeeld op termen als ‘akoestiek in huis’ of ‘akoestiek op werk’ en je vindt uiteenlopende mogelijkheden om dit te verbeteren. En het leuke is, je maakt de boel ook nog een stuk gezelliger en warmer met meer stof en planten in huis of op je werkplek. Een win-win situatie dus.

Bron: www.doof.nl

Jerre betekent horen!

Jerre betekent horen!